САЩ дават модерни оръжия на Украйна, Зеленски очаква победа над Русия още през май 

Украинските власти съобщиха, че техни военни са отблъснали руските сили в контраатака

12.05.2022 | 13:56 Редактор: Тодор Петров

Украйна с нова отбранителна помощ от Съединените щати. Президентът Володимир Зеленски е обнадежден, че победата за страната му ще настъпи още този месец. 

Украинските власти договарят с водещите страни в света гаранции за сигурност за Украйна, стана ясно от изявление на Зеленски. Държавният глава обяви, че е напът да получи нова помощ за отбрана от САЩ. Това ще се случи чрез закона заем-наем. 

По думите му украинците ще получат достъп до модерни оръжия, боеприпаси, оборудване, но няма да се наложи да търсят варианти как да платят за всичко това. Той припомни, че ленд-лийзът е бил сред ключовите предпоставки за победата на съюзниците във Втората световна война, тъй като помощта на САЩ за Великобритания и Съветския съюз коренно е променила разположението на силите в Европа. 

"Говорих и с германския канцлер Олаф Шолц за отбранителна помощ за Украйна, енергетично сътрудничество и нови санкции срещу Русия. Стъпка по стъпка правим всичко възможно, за да засегнем агресора с агресия. Без значение какво правят окупаторите, те нямат шанс. Този май ще е специален в историята на Украйна", обяви Зеленски. 

Вчера следобед руските сили са обстрелвали Одеския регион. Не се съобщава за жертви. През последното денонощие украинските военни са взривили два моста край Белогоровка в Донецка област, като по този начин са попречили на руснаците да преминат местната река. 

Украинските власти съобщиха, че техни военни са отблъснали руските сили в контраатака, която може да промени хода на войната. Борбата за контрол над стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол продължава. Твърди се, че всички цивилни са изведени от обекта, но въпреки това все още в него се намират ранени войници. 

Украйна води и преговори - предложила е на Русия да освободи руски военнопленници в замяна на извеждането на ранените бойци от завода "Азовстал". Разговорите все още продължават. Съпруги на двама от войниците дори помолиха папа Франциск за 

Един от украинските бойци, намиращи се в стоманодобивния завод "Азовстал", пък се обърна към милиардера Илън Мъск с молба да помогне за евакуацията им. 

Москва обвини Киев за обстрела на руски град. Според губернатора на Белгород Вячеслав Гладков, това е "най-трудната ситуация" в граничния регион, откакто Русия изпрати войските си в Украйна преди 11 седмици. 

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, заяви в Токио след среща с японския премиер, че Русия "днес е най-пряката заплаха за световния ред с варварската си война срещу Украйна и притеснителния си пакт с Китай". 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 7
bobkras
преди 1 година
Горкото човече.. Прекалява с коката, с която Брендо го снабдява.. Няма ли някой да попита: къде е Брендо. Той е с украински паспорт.. Може да е на барикадите.."Победа още през май?" Ама как? Ми те, украинците са на привършване.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 2
БЕ ТО ВОЙНАТА ДА ПРЕ
преди 1 година
ТО ЩЕ Е НАЙ-ХУБАВО ВОЙНАТА ДА ПРЕСТАНЕ ОЩЕ ТОЗИ МЕСЕЦ. НАЧИНИ СПОРЕД МЕН: ИЛИ СИЛНИ АНТИДЕПРЕСАНТИ НА ООООНЯ ОТ КРЕМЪЛ, ИЛИ ДА ИМ СЕ ПРЕПИШЕ НА ВЕЛИКО-РУСИТЕ "ПОБЕДА". ДА МУ СЕ ПОКЛОНИМ НА ЛУ.... И КРАЙ- БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ НА САНКЦИИТЕ. ЗАМРАЗЕНИТЕ ПАРИ- НА УКРАЙНА, ИНАЧЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ ДЖОБА НА ЕС, Т.Е. ПО-МАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ТОВА (ЗА ЕЛИТА НИ). Сигнализирай за неуместен коментар